tvornica uponor

Asztalosműhelyből piacvezető gyártó

Történelem

Az Uponor a múlt nagy innovátorainak köszönhetően született, történelme egészen a 1620-ig nyúlik vissza.

Aukusti Asko-Avonius, asztalos, egy asztalosműhelyt nyit a finnországi Lahtiban 1918-ban, ez a mai Uponor kezdete. Az első műanyag csöveket 1965-ben gyártották.

 A következő évtizedekben a vállalat növekedése az innováción és új termékek fejlesztésén alapul,  mára már világszerte vezető szerepet tölt be felületfűtés és –hűtés, vízellátás és előszigetelt távvezetékek gyártásának területén.

Egy jobb emberi környezet megteremtése

Az Uponor története 1918-ban kezdődött hivatalosan, amikor Aukusti Asko-Avonius megalapította üzemét Lahtiban, Finnországban. A vállalkozás hamar kinőtte magát egy nagy bútorszállító üzemként a Nordic régió országaiban. 1960-ban a vállalat tovább bővítette portfólióját a műanyag megmunkálás felé.

 

Ma  a sikeres múltat kötjük össze a fenntartható jövővel. Ugyanazzal az innovatív szellemmel, amely a következő generációs alternatívákat  alkottuk meg a beton, a vas és a réz mint csővezeték anyagok megmunkáláshoz;egyre intelligensebb megoldások felé haladunk.  A fenntarthatóságra összpontosítva elősegítjük az energiatakarékosság és az okosabb vízfelhasználás innovációját ügyfeleink és a világ számára, melyben együtt élünk.

Tekintse meg a rövid cégtörténeti összefoglaló videót

1918

Aukusti Asko-Avonius, asztalos, egy asztalosműhelyt nyit a finnországi Lahtiban (a mai Uponor kezdete).
Aukusti Asko Avonius

1965

 Finnországban megkezdi működését az első műanyaggyár
Uponor gyár

1988

Az Uponor a német Hewing GmbH és a svéd Wirsbo Bruks AB felvásárlása révén újabb üzletággal bővül – műanyag melegvíz-csövek. Az Asko Oy részvényeit a Helsinki Értéktőzsdén jegyzik
Hewing

1994

1997
40%-os részesedés vásárlása a német Unicor AG-ben

1999
Az Asko Oyj és Oy Uponor Ab összeolvadása; a vállalat neve január 1-től Uponor Corporation

 2006
 Az egységes Uponor márka használatának kezdete

Uponor Hassfurt

2016

Az Uponor és a Belkin International megalapította a Phyn nevű céget
Uponor phyn logo

2018

Az Uponor fennállásának 100. évfordulóját ünnepli.

Tekintse meg az évforduló alkalmából tartott rendezvényünk összefoglaló videóját.
uponor logo
Uponor történelemkönyv

uponor-history-book

90 éves fennállásának ünnepe alkalmából az Uponor 2008 szeptemberében egy könyvet adott ki, amely a vállalat történetét ismerteti 1918-tól 2008-ig.

Az "Uponor. Years 1918 to 2008" (Az Uponor 1918-tól 2008-ig) címet viselő könyv írója Isto Mikkonen. A könyvből két változat érhető el: egy bővebb finn, és egy szűkebb terjedelmű angol verzió.

PDF 3.62MB