Hygienic planning - Uponor hygiene logic

A vízminőség javítása

Az ivóvíz-higiénia megtervezése

Az ivóvíz-higiénia biztosítása a vízellátó rendszerekben a mi felelősségünk

A higiénia a betegségek és a legionella baktériumok elleni védelemnek, valamint az egészség megőrzésének és megerősítésének a tudománya. Az ivóvíz-higiénia biztonságos csapvizet jelent, amely az útmutatások szerint a fogyasztás egész ideje alatt nem jelent jelentős kockázatot az egészségre.

Az ivóvíz az élet legfontosabb eleme. Biztosítani, hogy higiéniai szempontból tökéletes állapotban maradjon – a fővezeték csatlakozásától a csapig – a mi felelősségünk, ezzel támogatva a tervezőket, a vízvezeték-szerelőket és az üzemeltetőket.

Az Uponor higiéniai logika olyan ivóvízelosztó rendszert takar, amely kiváló higiéniai normákat biztosít decentralizált melegvíz-előállítással, “körvezetékes” rendszerrel és automatikus leeresztéssel a pangó víz kiküszöbölése érdekében. 

Fő szabályok az ivóvíz jó minőségének biztosításához

A biofilm képződésének elkerülése érdekében az ivóvízellátó berendezéseket a lehető legkisebbre kell tervezni. A hőcsatoló egységekkel a csapvíz igény szerint felmelegíthető.
Uponor higiéniai logika – meleg víz
A hideg víznek <25 °C-nak kell lennie
A meleg víznek >55 °C-nak kell lennie
Az Uponor csőtechnológiának és a tervezési módszereknek köszönhetően a víz hőmérséklete 25 °C alatt tartható, és nem melegszik fel a hideg vizet szállító csőben.
 
Higiénikus tervezés. Tartsa a megfelelő hőmérsékletet

Az ivóvízellátó berendezéseket úgy kell megtervezni, hogy legalább 7 naponta biztosítsanak 72 órás megfelelő vízcserét. Uponor körvezetékes megoldás és automatikusan öblítő egységek segítik a víz áramlását és a pangó víz kialakulásának elkerülését.

Higiénikus tervezés: A víznek folynia kell

Mi a légiósbetegség?

Tudta, hogy az idén több mint 656 097 halálesetet okoztak a vízzel kapcsolatos betegségek? Annak ellenére, hogy a legtöbb esetet sok szakember nem jelenti, a vízzel kapcsolatos legveszélyesebb fertőzés a légiósbetegség, például a legionella okozta tüdőgyulladás. A betegséget a káros legionella baktériumok szennyezett vízben történő szaporodása okozza; a megfertőződött betegek halálozási aránya 10–15%. További információk:

Tudnivalók a legionelláról - angol szakcikk

EU-irányelv az ivóvíz védelméről

Mit jelent ez az Ön ivóvízrendszerénél?

Az Európai Unióban nagy múltra tekint vissza az ivóvíz-politika, amely biztosítja, hogy az emberi fogyasztásra szánt víz biztonsággal fogyasztható legyen az egész kontinensen. Most az EU szigorította az ivóvízről szóló irányelvet azzal a céllal, hogy mindenki számára javítsa a vízhez való hozzáférést, javítsa az ivóvíz-higiéniai normákat és növelje az átláthatóságot minden fogyasztó számára. Ezért az ivóvíz minőségét a legújabb tudományos bizonyítékokon alapuló szabványok szerint kell ellenőrizni, valamint hatékonyan és eredményesen kell felügyelni. Ezenkívül az egész EU-ban a fogyasztóknak megfelelő, időben érkező és tényszerű tájékoztatást kell kapniuk az őket érintő ivóvíz-higiéniáról.
További részletek - angol szakcikk
EU directive

Ivóvíz-higiénia a tervezéstől, a beszereléstől az ellenőrzésig

Az Uponor részletes ismereteket nyújt az ivóvíz-higiénia törvényi előírásainak betartásáról, tervezési szolgáltatást kínál Önnek HSE és BIM, és meghívja Önt a tisztavíz rendszerekről indított tréningekre az Uponor Akadémiára.

Tudjon meg többet az ivóvíz-higiéniáról a prospektusokból

thumbnail

Uponor Higiénia koncepció- független tanulmány – összefoglaló

Angol nyelvű kiadvány

PDF 3.83MB
6195AFA7A4C34893B4C148086CC658CB

Uponor Higiénia-koncepció

Angol nyelvű kiadvány

További információk az Uponor irányelvekről és a higiéniai logikai megoldásokról
PDF 1.55MB
1F49D7C979534A8EA6915606F7A7DEC0

Uponor Leitradlofts referencia projekt

Angol nyelvű kiadvány

PDF 3.52MB