Uni Pipe PLUS fürdőszoba

Az ötrétegű cső előnyös tulajdonságai

Ötrétegű cső

Az ötrétegű cső olyan vízellátásra, padlófűtésre valamint radiátor bekötéshez is használható, rendkívül alaktartó és biztonságos, polietilénből és alumíniumból készült többrétegű cső, amely kiváló tulajdonságainak és sokoldalúságának köszönhetően az épületgépészetben az egyik leggyakrabban alkalmazott csőfajta. A ötrétegű csőben található alumínium réteg megakadályozza, hogy oxigén kerüljön a csőbe, így megelőzi a rendszer-korróziót, továbbá csökkenti a hőtágulást.

Milyen különbségek vannak az egyes gyártók ötrétegű csövei között?

 • ALUMÍNIUM RÉTEG: Az ötrétegű csőben található alumínium réteg nyomásállóvá és alaktartóvá teszi az ötrétegű csövet, illetve megakadályozza, hogy a műanyagon keresztül oxigén diffundáljon a rendszerbe. Az alumíniumréteget nem tartalmazó csövek esetében a fűtővízbe kerülő oxigén korróziót okozhat, ami a rendszer fémalkatrészeit hosszú távon tönkreteszi. Az Uponor mindkét ötrétegű csöve tartalmaz alumínium réteget.
 • RÉTEGILLESZTÉS: Az alumíniumréteget tartalmazó ötrétegű csövek között is tapasztalhatunk minőségi különbségeket. Amennyiben a gyártás során felhasznált alumínium vastag, a cső nehezen hajlítható lesz. A legfejlettebb megoldás a vékonyabb alumíniumréteg felhasználásával, átlapoltan hegesztett technológiával (mint az Uni Pipe ötrétegű cső), illetve átlapolás vagy hegesztés nélkül előállított varrat nélküli cső (mint az Uni Pipe PLUS ötrétegű cső).
 • TÉRHÁLÓSÍTOTT MŰANYAG: Az ötrétegű cső kiválasztásánál fontos szempont a műanyag gyártástechnológiája. Célszerű olyan csövet választani, ami az Uponor csöveihez hasonlóan térhálósított polietilénből készült. A nem térhálósított műanyagok közismerten hajlamosak az öregedésre, illetve a hőhatások, a hideg és a nyomás is radikálisan csökkenti az élettartamukat.
 • GARANCIA: Garanciális szempontból is nagy különbségekkel találkozhatunk. Egy hosszú távú beruházásnál érdemes megfontolni, hogy megéri-e garancia nélküli, vagy néhány éves garanciát biztosító termékeket hosszú távra beépíteni egy nagy értékű, és drága burkolattal ellátott ingatlanba. Az Uponor 10 éves jótállási feltételeiről itt olvashat.
 • TARTÓSSÁG: Az is fontos szempont, hogy egy gyártó mióta van a piacon. Az új belépők technológiai tapasztalata korlátozott, és bár az új termékek paraméterei vonzók lehetnek, nincs gyakorlati információ arról, hogy ezek az idő előrehaladtával hogyan fognak változni. Hosszú távú befektetés esetén érdemes hosszú tapasztalattal rendelkező, specialista gyártótól vásárolni. Az Uponor évtizedek óta a nyugat-európai piac vezető fejlesztője, történetéről itt olvashat.

 • TECHNOLÓGIAI FELÜGYELET: A beépítés technológiája szintén nagymértékben befolyásolhatja a rendszerek élettartamát. A legtöbb gyártó csak terméket biztosít, terméktámogatást és műszaki felügyeletet nem. Az Uponor a teljes technológiai folyamatban részt tud venni, és garantálni tudja, hogy a beépítés az előírásoknak megfelelően történik. Rendszer-szemléletünk alapelvei itt olvashatók.
 • MÉRETVÁLASZTÉK: A méretválaszték szintén fontos szempont lehet egy nagyobb beruházásnál. Ha a kiválasztott termék nem érhető el minden szükséges méretben, inkompatibilitási problémák léphetnek fel, illetve a rendszergarancia is veszélybe kerülhet. Az Uponor termékei a lehető legszélesebb méretválasztékban állnak rendelkezésre, amiről katalógusunkból is meggyőződhet.
 • RENDSZERMEGOLDÁSOK: A legtöbb gyártó csak egyedi termékeket forgalmaz, ezért azokat más termékekkel kell rendszerbe építeni. Ez inkompatibilitási problémákat és rizikót jelenthet a kivitelezésnél. Érdemes olyan gyártót választani, aki rendszermegoldásokat szállít, így elkerülhetők a kivitelezési anomáliák és a rejtett rendszerhibák. Felületfűtés-rendszereinkről itt, ötrétegű préscsatlakozó rendszerünkről itt, nagy átmérőjű RS rendszerünkről itt olvashat.
 • SZERSZÁMOK, SZERELVÉNYEK: Csúcstechnológiás termékek esetében jogos elvárás, hogy az ötrétegű csőhöz fittingeket és célszerszámokat is be lehessen szerezni a gyártótól a gyorsabb, precízebb és biztonságosabb szerelés érdekében. Ennek a kritériumnak csak az olyan nagy tapasztalattal rendelkező iparági specialisták tudnak megfelelni, mint az Uponor.
 • CSÚCSTECHNOLÓGIA: Az Uponor által fejlesztett és gyártott ötrétegű csövek megfelelnek a legmagasabb elvárásoknak, és rendelkeznek mindazokkal a tulajdonságokkal, biztonsági és kényelmi szolgáltatásokkal, illetve tanúsítványokkal, amik a csúcstechnológiát képviselő fűtéscsöveket megkülönböztetik kevésbé fejlett versenytársaiktól. Innovatív megoldásainkat bemutató referenciáinkról itt olvashat.

Az Uponor által gyártott ötrétegű csövek

Az Uponor Uni Pipe PLUS ötrétegű cső hajlítás közben

Az alumínium rétegnek köszönhetően a csövek könnyen hajlíthatóak és alaktartóak

Az Uponor által gyártott ötrétegű csövek rendkívül rugalmasak, így akár 40%-kal jobban hajlíthatók versenytársainál. Az Uponor 32 mm-ig gyártja a varratnélküli csővezetékeit, melyek falon belül és falon kívül is kiválóan alkalmazhatók, míg e méret felett hosszirányban átlapolt technológiát alkalmaz. A kis méretek extrudálással készülnek, kizárva ezzel a varratoknál keletkezhető korrózió lehetőségét. A 32 mm feletti csővezetékek nagyfokú megbízhatóságát egy különleges hegesztési technika adja, ami egyesíti a fém- és műanyag csővezetékek előnyös tulajdonságait. Ivóvízellátás szereléséhez az Uponor innovatív présrendszere a legmegfelelőbb megoldás. A széles termékskála egyszerűen és gazdaságosan teszi lehetővé a szerelést a felszállóvezetéktől az ágvezetékig. Az Uponor csöveinek tulajdonságait és tartósságát számos tanúsító testület ellenőrizte és igazolta Európa-szerte.

Az ötrétegű csőrendszer előnyei

 • rugalmas, 40%-kal könnyebben hajlítható, szálas kivitele alaktartó
 • széles a válaszható mérettartomány (16 -110 mm)
 • a fém és műanyag idomrendszer is elérhető
 • nyomáspróba-biztos
 • nincs szükség sorjázásra és kalibrálásra
 • a különféle méreteket színjelzés alapján lehet azonosítani
 • egyértelmű, hogy a kötések le vannak préselve (leesik a színjelölt gyűrű)
 • gyors a szerelése – legalább 25-50%-os a munkaidő-megtakarítás
 • alacsony hőtágulás és 100%-os oxigéndiffúzió mentesség

Uponor Uni Pipe PLUS rétegek

Moduláris rendszer ötrétegű csőből préskötéssel pillanatok alatt

Az Uponor egyik legfontosabb erőssége, hogy mind a csővezetéket, mind az idomokat maga gyártja, így komplett rendszert alkot. Az Uponor által gyártott Uni PIPE PLUS ötrétegű cső rendkívül megbízható, mert húzott technológiával készül, ezért nem tartalmaz varratot. Szálas kivitele a benne található alumínium rétegnek köszönhetően rendkívül alaktartó, így falon kívül is igényesen szerelhető. Az Uponor moduláris RS présrendszere segítségével másodpercek alatt tartós és biztonságos préskötések hozhatók létre nagy méretek esetén is. Nincs szükség hegesztésre, forrasztásra, vagy más hasonló, bonyolult kötéstechnológiára, ezért a rendszer egyszerű és gyorsan szerelhető. Az idomok nyomáspróba- biztosak, ami azt jelenti, hogy ha egy kötés nincs lepréselve, akkor ez a nyomáspróba alkalmazásakor azonnal kiderül. Az idomok kialakításának köszönhetően nem kell sorjázni és kalibrálni őket (32 mm-ig) ezért a szerelés sokkal gyorsabb, mint más idomokkal. A különböző méretek színjelölése szintén nagy mértékben megkönnyíti a megfelelő idom kiválasztását, így még gyorsabb lehet a szerelés. Tökéletesen korrózióálló, és a fémcsövek tulajdonságaihoz hasonló hőtágulással rendelkezik, amely az ivóvízellátás legszigorúbb higiéniai és biztonsági előírásainak is megfelel. Mindezek mellett kedvező ár/érték aránnyal rendelkezik.

Az Uponor ötrétegű csővezetékei

Uponor Uni Pipe PLUS ötrétegű cső – információk szerelőknek

Az Uponor folyamatosan tökéletesíti és fejleszti termékeit. Az Uni Pipe PLUS a világ első varratnélküli, ötrétegű csővezetéke, a mai napig nagyon népszerű Uni Pipe ötrétegű csővezetékünk új generációs terméke. Az újítás lényege, hogy a csővezeték húzott technológiával készül, nem tartalmaz varratot, így sokkal biztonságosabb, mint a hegesztett, vagy átlapolt elődei, vagy versenytársai. Az irányváltoztatások megvalósíthatók a cső meghajlításával, nincs szükség idomok beépítésére, ezáltal kevesebb idomra van szükség és a szerelési idő is lecsökken.

Uponor Uni Pipe PLUS ötrétegű cső – információk tervezőknek

Az Uni Pipe PLUS varrat nélküli ötrétegű cső egyesíti a fém és műanyag csővezetékek előnyeit. Az alumínium réteg meggátolja az oxigén bejutását, és ellenáll a hőmérsékletváltozás által okozott kiegyenesítő erőknek és hosszirányú tágulásnak. Az alumínium vastagsága optimalizálva van a szükséges kompressziós erőhöz és rugalmassághoz. Az alumínium réteget kívül és belül egy-egy réteg magas hőmérsékletnek ellenálló polietilén ragasztóréteg fedi, (a német DIN 16833 szabvány alapján).

Legújabb fejlesztések

Amikor 1990-ben az Uponor bemutatta első ötrétegű csővezetékét, az az iparágban hatalmas innovációnak számított, mivel sikerült egy termékben egyesítenie a fém és műanyag csővezetékek előnyeit. A termék fejlesztése azonban a bevezetés óta sem állt meg, a technológia tovább fejlődött, intelligens szerelvényekkel, szerszámokkal és idomokkal rendelkező komplett rendszeré alakult. 2015-ben a németországi Zella-Mehlisben található gyártó üzemében az Uponor elérte az egymilliárd méteres mérföldkövet az ötrétegű csővezetékek gyártásában. A bevezetés óta eltelt idő alatt számos alapvető jelentőségű saját fejlesztés valósult meg:

 • betekintő-nyílás került az idomra, ami segíti a pontos szereléstechnológiát
 • megállító gyűrű került az idomra
 • színjelöltek lettek az idom méretek, így könnyen beazonosítható lett a keresett méret
 • az „O” gyűrűk már nem lógnak ki a síkból, így nem kell tartani a felgyűrődéstől
 • az idomról préseléskor leesik egy műanyag gyűrű, így egyértelműen látszik, ha egy kötés nincs lepréselve
 • a gyorsabb szerelés érdekében 16-32 mm között nem kell sorjázni, kalibrálni az ötrétegű csövet
 • “nyomáspróba-biztos” lett a préselt kötés, miközben a le nem préselt kötések már fél bar-nál folynak
 • 110 mm-ig szállíthatóvá vált az ötrétegű rendszerhez a présidomos technológia
 • Varratnélküli Uni Pipe PLUS ötrétegű cső megjelenése 16-32 mm méretekben

Ma már más gyártóknál is megtalálhatók az Uponor által korábban bevezetett új technológiák egy része, de bizonyos megoldások még mindig nem általánosan elterjedtek. Mivel az Uponor folyamatosan foglalkozik kutatás-fejlesztéssel, ezért mindig meg tudja tartani a technológiai vezető szerepét az újítások területén, ezzel megőrizve a márka ismertségét és jó hírnevét.

Pdf letöltése: Tervezési segédlet ötrétegű csővezetékekhez

Tervezési segédlet ötrétegű csővezetékek

Egy szakember véleménye az Uponor által gyártott Uni Pipe PLUS ötrétegű csőről

Petrezselyem István szerelő mester, Petro-Gáz 2000 Bt. Tiszakécske, 2016. májusában a következőket mondta az Uponor Uni Pipe PLUS varrat nélküli ötrétegű csővezetékről:

„Ez a varrat nélküli cső, ez valami szenzációs! Dolgozni tökéletes vele, még az előző Uponor-csöveknél is jobb. És hogy ha most én azt mondom egy fogyasztónak vagy egy leendő tulajdonosnak, hogy ezen a csövön nincs varrat, ezt bármikor be lehet építeni bárhova, zokszó nélkül ezt fogja választani.”