Uponor Contec épületszerkezet-temperálás
Mennyezethűtés és –fűtés

Contec épületszerkezet-temperálás:

Innovatív, fenntartható és költséghatékony

Az épület-szerkezettemperálás az épület szerkezetében található beton hőtároló képességét használja. A mennyezetek, padlók és falak is besegítenek az épület hűtésébe és fűtésébe. A beépített csővezetékek az épület betonszerkezetének tömegét használják ki a hőenergia tárolásához és cseréjéhez.

Az Uponor Contec nem légkondicionáló rendszer, és nem helyettesíti a megfelelő szellőzést. Ám mivel kezelni tudja az alap hőterhelést, így a szükséges légkezelő rendszerek teljesítményigénye jelentősen csökken, mindamellett kisebb a helyiségben a légáramlás. Láthatatlan, huzat- és zajmentes. A rendszer üzemi hőmérséklete közel áll a környezeti hőmérséklethez. Ezért megújuló energiaforrások használatával még nagyobb az energia-megtakarítás. Az épületszerkezet temperálást kiegészítheti a TS egység, mely hűtési és fűtési csúcsterheléskor lehetővé tesz további közvetlen energiabevitelt. A rendszer automatikus elzárással van felszerelve. Ez azt jelenti, hogy további felületfűtés elemek csatlakoztathatók hozzá anélkül, hogy le kellene engedni a rendszert. A rendszer az utólagosan kialakítandó irodák igényeinek kiszolgálására lett kifejlesztve. Az Uponor Contec TS rendszert közvetlenül a födémlemez zsaluzatába kell beépíteni és a vezetékekkel együtt kell beönteni a betonba.

A fentiekből következik, hogy az Uponor Contec rendszer rugalmas és költséghatékony az alacsony befektetési, karbantartási költségei miatt. A rendszer alkalmazásával nem csak az építési fázisban érhető el megtakarítás, hanem az épület üzemeltetése közben is, mely így hozzájárul a fenntarthatósághoz.
Uponor Contec rétegrend

Az Uponor Contec dióhéjban

  • Alacsony befektetési költségek
  • A megújuló energiaforrások optimális használata   
  • Megfelel az épületekre vonatkozó fenntarthatósági tanúsítványoknak, pl. LEED, BREEAM és DGNB
  • Szinte semmilyen karbantartást nem igénylő rendszer
Uponor Contec ts

Az Uponor Contec ON dióhéjban

Az irodák gyakran nagymértékű hőterhelésnek vannak kitéve a besütő napfény miatt, különösen az ablakok közelében. Ilyen helyeken ajánlott a gyorsan reagáló, nagy teljesítményű, beépített csőregisztereket használó Contec ON rendszer alkalmazása. Az Uponor Contec ON speciális műanyag csőrögzítő rendszerháló biztosítja, hogy a csövek pontosan csak pár milliméterrel a mennyezet alsó síkja felett helyezkedjenek el, egyben az alsó erősítés távtartójaként is funkcionál.

  • Nagyobb teljesítmény/gyors alkalmazkodás a változó felhasználáshoz 
  • Az ablakok közelében található munkahelyek mikroklímájának javítása