PE-Xa vízvezeték csövek

Ivóvízellátás

A PE-Xa cső

A polietilén csövek fajtái

A PE-Xa cső oxigénnel térhálósított polietilénből készült, memóriaeffektussal rendelkező cső. A PE-Xa elnevezés a gyártás során használt technológiára utal. Ezek alapján az alábbi polietilén csöveket tudjuk megkölönböztetni:

  • PE-Xa – oxigénnel térhálósított polietilén, a térhálósítás minimális foka 70% (75% formálisan)
  • PE-Xb – szilánnal (SiH4) térhálósított polietilén,  a térhálósítás minimális foka 65%
  • PE-Xc – elektronikus sugárzással térhálósított polietilén, a térhálósítás minimális foka 60%
  • PE-RT – emelt hőmérsékletű polietilén, nincs térhálósítás

Mindezek közül a PE-Xa típusú vezeték alkalmas memóriaeffektusra, ami azt jelenti, hogy mechanikai deformálódást követően hő hatására képes visszanyerni eredeti alakját. Ez egyben a legrugalmasabb csővezeték is, könnyen hajlítható, egyszerű vele dolgozni. A PE-Xa csöveket padlófűtéshez is alkalmazhatjuk, erről részletesebben az ideális padlófűtés cső kiválasztásáról szóló oldalunkon olvashat. Ugyanakkor számos további Felületfűtés és felülethűtés rendszerünkhöz is alkalmazható.  


Miért szeretik alkalmazni a szerelők a PE-Xa csővezetéket vízellátáshoz?

A PE-Xa csövekhez kifejlesztett Q&E (Quick and Easy) technológiának köszönhetően egyszerű és gyors a szerelés, csak egy kis súlyú tágító-szerszám szükséges a kivitelezéshez. A kialakított kötések örök életűek, sikeres nyomáspróbát követően folyás nem lehetséges. Magasban való szereléshez kifejezetten alkalmas. A présidomokhoz képest jelentősen kedvezőbb a Q&E idomok ára.
Q&E kötés PE-Xa csövekkel vízellátáshoz

Uponor Quick & Easy kötéstechnológia – gyors és egyszerű szerelés

Az Uponor Aqua műanyag csövekhez egyedi és innovatív csatlakozórendszer áll rendelkezésre, amely kizárólag a PE-Xa csövekkel együtt használható. A rendszer arra az elvre épül, hogy ha az Uponor PE-Xa Aqua Pipe csővezetéket tágítószerszámmal a kívánt méretre tágítják, rövid időn belül visszazsugorodik az eredeti méretére. Ezt az anyagtulajdonságot használja ki az Uponor Q&E kötéstechnológia. A csőanyag maga tömít. A Q&E idomot csak be kell tolni a gyűrűvel feltágított csőre, és elkészült a bonthatatlan kötés. A kötés biztonságos csatlakozása O-gyűrűk nélkül érhető el.

Uponor quick & easy gyűrűk

Az Uponor Q&E előnyei

  • 40 évnyi tapasztalat több mint 3,5 milliárd méter legyártott csővezetékkel
  • Teljes körű megoldások a csővezetékrendszerek és idomok terén
  • A DIN EN ISO 15875 szabványnak megfelelő PE-Xa csővezeték
  • PPSU anyagból és fémből készült idomok
  • Minimális nyomásveszteség
  • „Cső a csőben” rendszer

 

Több, mint 40 éve piacon az Uponor PE-Xa cső

Tudjuk, hogy a megfelelő termékre van szükség a biztonságos, tartós és költséghatékony munkavégzéshez. Ezért fejlesztettük ki, és finomítjuk folyamatosan a Q&E termékcsaládot, mióta 40 évvel ezelőtt piacra dobtuk az első Uponor PE-Xa csővezeték rendszert (mely korábban Wirsbo névre hallgatott). Ez idő alatt több mint 3,5 milliárd métert szereltek be ebből a csőből világszerte. De soha nem állunk le, folyamatosan a termékcsalád továbbfejlesztésén dolgozunk. Az eredmény a Q&E fejlődése, egy olyan rendszeré, amely a folyamatosan változó piac igényeivel és szabványaival együtt változik. Az Uponor Q&E fejlődése olyan rendszerelemek teljes választékán alapul, amelyek rugalmas megoldást biztosítanak minden lakó- és kereskedelmi épület épületgépészeti rendszerének kialakításához. 
Uponor quick & easy 2