Már több, mint 40 éve piacon az Uponor PE-Xa cső

Tudjuk, hogy a megfelelő termékre van szükség a biztonságos, tartós és költséghatékony munkavégzéshez. Ezért fejlesztettük ki, és finomítjuk folyamatosan a Q&E termékcsaládot, mióta 40 évvel ezelőtt piacra dobtuk az első Uponor PE-Xa csővezeték rendszert (mely korábban Wirsbo névre hallgatott). Ez idő alatt több mint 3,5 milliárd métert szereltek be ebből a csőből világszerte. De soha nem állunk le, folyamatosan a termékcsalád továbbfejlesztésén dolgozunk. Az eredmény a Q&E fejlődése, egy olyan rendszeré, amely a folyamatosan változó piac igényeivel és szabványaival együtt változik. Az Uponor Q&E fejlődése olyan rendszerelemek teljes választékán alapul, amelyek rugalmas megoldást biztosítanak minden lakó- és kereskedelmi épület épületgépészeti rendszerének kialakításához. 

Mit is jelent a PE-Xa cső elnevezés?

Az elnevezés a technológiára utal, hogyan készül a csővezeték.

PE-Xa – oxigénnel térhálósított polietilén, a térhálósítás minimális foka 70% (75% formálisan), Engel eljárással különösen magas százalékot lehet elérni

PE-Xb – szilánnal térhálósított polietilén, SiH4 (színtelen, öngyulladásra hajlamos magas-nyomású gáz), a térhálósítás minimális foka 65 %

PE-Xc – elektronikus sugárzással térhálósított polietilén, a térhálósítás minimális foka 60 %

PE-RT – emelt hőmérsékletű polietilén, nincs térhálósítás

Mindezek közül a PE-Xa típusú vezeték alkalmas a memóriaeffektusra, miszerint mechanikai deformálódást követően hő hatására képes visszanyerni eredeti alakját. Ez egyben a legrugalmasabb csővezeték is, könnyen hajlítható, egyszerű vele dolgozni.

Mik a gyakorlati különbségek a csővezetékek között?

Ötrétegű cső esetén nincs jelentősége az egyes rétegek típusának, mert az ötrétegű csővezetéknél az oxigén diffúziót az alumínium réteg akadályozza meg (ezért oxigén diffúzió mentes az ötrétegű cső).

Tiszta műanyag vezetéknél a PE-Xa anyag a legrugalmasabb, roncsolás után hő hatására visszanyeri eredeti alakját.

Nyomásállóság, hőmérséklet-állóság, hajlíthatóság, tágulás szempontjából jelentősen nem különböznek a csőanyagok egymástól.

Miért a PE-Xa padlófűtés cső a legalkalmasabb padlófűtéshez?

A helyes válasz a csővezeték egy tulajdonságában rejlik, ez a memóriaeffektus. A memóriaeffektus lehetővé teszi, hogy a kivitelezés közben esetlegesen deformálódott cső hevítéssel visszanyerje eredeti formáját, ezáltal kötés nélkül javítható.

Miért szeretik alkalmazni a szerelők PE-Xa csővezetéket vízellátáshoz?

Egyszerű, gyors a szerelés, egy kis súlyú tágító-szerszám szükséges mindössze a kivitelezéshez. A kialakított kötések örök életűek, sikeres nyomáspróbát követően folyás nem lehetséges. Magasban való szereléshez kifejezetten alkalmas. A présidomokhoz képest jelentősen kedvezőbb a Q&E idomok ára.

Quick & Easy kötéstechnológia – gyors, egyszerű, egy könnyű szerszám elegendő hozzá

Az Uponor PE-Xa Comfort Plus padlófűtés csőhöz egyedi és innovatív csatlakozórendszer áll rendelkezésre, amely kizárólag a PE-Xa csövekkel együtt használható. A Quick & Easy rendszer hosszú fejlesztési folyamat eredményeképpen jött létre. Lényege a csővezeték alapanyagának tulajdonságán alapul, miszerint a csővezeték minden mechanikai hatást követően képes visszanyerni eredeti alakját. A kötésekhez csak néhány másodpercig tart a kötés kialakítása. Egyszerű, zseniális és költséghatékony. A méretre vágást követően csak kövesse: az alábbi lépéseket: 

  • Helyezze fel a tágítógyűrűt a csővezetékre
  • Tágítsa ki a csövet az Uponor szerszámmal (gyűrűvel együtt) 
  • Tolja fel az idomra a feltágított csövet
  • Várjon néhány másodpercet, a cső visszazsugorodik, rászorul az idomra és máris elkészült a kötés 

Quick & Easy kötéstechnológia Pe-Xa csővel

Bezár