Történelem

  • Uponor history pipes

Hogyan lettünk egy asztalosműhelyből a vízellátási és fűtési rendszerek globális szakértője?

Az Uponor története 1918. augusztus 13-án kezdődött, amikor Aukusti Asko-Avonius megalapította asztalosműhelyét a finnországi Lahtiban, Helsinkitől 100 kilométerre, északra. Aukusti egy szegény családból származott, de egy jövőképpel rendelkező, találékony vállalkozó volt, akinek az egyszerű asztalosműhelye hamarosan a skandináv országok legnagyobb bútorgyártójává, és Finnország legnagyobb bútor-kiskereskedelmi láncává fejlődött. Az 1930-as évekre vállalata, az Asko, az egyik legismertebb finn márka lett.

1938-ban, a II. Világháború küszöbén, a vállalat tovább bővült, és rugós fémágyakat kezdett gyártani a gyár raktárában. Abban az időben a rugós fémágyak nagyon népszerűek voltak, és Asko-Avonius meglátta az üzleti lehetőséget. Ennek az egyszerű kezdeti időszaknak a szülötte az Asko testvérvállalata, az Upo Oy, amely diverzifikált fémipari beszállítóvá vált, és gyorsan Finnország legnagyobb háztartásicikk- és fémcsővezeték-gyártójává fejlődött.

Az 1950-es években az Asko külföldre, pontosabban a nyugat-német piacok felé kacsingatott, ahol a finn formatervezés – ideértve a bútorokat is – pozitív fogadtatásban részesült. A finn formatervezés kitörő sikert aratott az 1950-es években. A Milánóban rendezett formatervezési vásáron például minden negyedik nagydíjat Finnország kapta az Asko valamelyik bútoráért. Természetesen az Asko ki akarta használni a finn formatervezés iránt mutatkozó európai érdeklődést például a Tapio Wirkkala és Eero Aarnio által tervezett bútorok exportja révén.

1965-ben az Upo egy műanyagüzemet nyitott Nastolában, Lahtihoz közel, és piacra dobta első műanyag csővezetékeit. Ezt követően az Upo egyenletesen bővült a műanyagiparban, és a műanyag csővezetékek egyre nagyobb szerepet játszottak a vállalat árbevételében. 1982-ben az Asko egy közös leányvállalatot alapított elsősorban a műanyag csővezetékek gyártására. 1990-re ez a vállalat (Oy Uponor Ab) a skandináv országok vezető műanyagcsővezeték-gyártója lett, és megtette az első lépéseket Európa felé is. A következő két évtizedben a vállalat a műanyag csővezetékek vezető nemzetközi beszállítójává nőtte ki magát, és az új évezred küszöbén a világ legnagyobb műanyagcsővezeték-gyártójává vált. A cég fő termékei eleinte mélyépítési termékek voltak, azonban a Wirsbo, a Hewing és az Unicor felvásárlásával az magasépítési megoldások kezdtek a középpontba kerülni.

Az 1990-es évek alatt az Asko úgy döntött, hogy eladja üzletágainak nagy részét. 1999-re, a kiterjedt ingatlantulajdonon kívül, mindössze a padló és a háztartási megoldások üzletág maradt, valamint az Uponor. Végül a cég úgy döntött, hogy az Uponor fejlesztésére koncentrál, és minden más üzletágát eladja. Ennek eredményeképpen az Asko 1999. december 31-én összeolvadt az Uponorral, és az új szervezet felvette az Uponor Corporation nevet. A 2000-es évek alatt a vállalat a fő szakterületére, vagyis az megoldásokra összpontosított. További célként tűzték ki az erősen decentralizált társaság integrációját egy egységes, hatékony és nyereséges vállalatba. 2006 óta a vállalat az Uponor márkanév alatt működik az egész világon.

Bezár